Home » Komunikacijski sistemi

panasonic KX-NCP - link

T-Com / T Mobile partner U suradnji sa Hrvatskim telekomom želja nam je omogućiti našim klijentima i njihovim korisnicima najbolja rješenja na polju interneta, ICT i telekomunikacijskog svijeta. Vjerujemo da ćemo, Read more

PANASONIC KX-TDA - LINK

PANASONIC KX-TDA - LINK Read more

Flash & Vibro pomagala

Flash & Vibro pomagala Read more

PRISTUPAČNOST SVUGDJE

PRISTUPAČNOST SVUGDJE Read more

http://www.opuskomunikacije-tim.hr/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/655980panasonic_kx_ncp_03.jpg http://www.opuskomunikacije-tim.hr/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/102203panasonic_kx_tde_03.jpg http://www.opuskomunikacije-tim.hr/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/285564panasonic_kx_tda_03.jpg http://www.opuskomunikacije-tim.hr/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/7542921s.jpg http://www.opuskomunikacije-tim.hr/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/3069384s.jpg http://www.opuskomunikacije-tim.hr/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/7136345s.jpg
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Komunikacijski sistemiInfra-crveni sistem

Infra-crveni sistem je alternativa induktivnom sistemu.
Sastoji se od odašiljača (transmittera) i slušnog prijemnika (receiver).

Zvuk dolazi do odašiljača na isti način kao i kod induktivne petlje, ili preko direktnog električnog povezivanja ili preko mikrofona. Nakon toga se prenosi nevidljivim infra-crvenim svjetlom na mjesto gdje sjedi nagluha osoba.

Infrared-image

Sistem induktivne petlje

Sistem induktivne petlje omogućava osobama oštećena sluha da čuju pojačani zvuk putem slušnog aparata i to na način da reducira ili potpuno isključuje pozadinske zvukove.

Sistem induktivne petlje radi na principu elektromagnetske indukcije što je potpuno bezopasno za bilo koga tko ju koristi.

Induktivna petlja je žica ili kabel koji okružuje područje slušanja. Za rad koristi struju koja dolazi iz pojačala petlje. Pojačalo dobiva signal koji dolazi iz mikrofona koji je smješten ispred govornika ili je direktno spojen na druge izvore zvuka kao što su TV ili radio. Tako nastala struja prolaskom kroz petlju proizvodi magnetno polje koje odgovara zvuku. Korisnik aparata može sa svojim slušnim aparatom ''pokupiti'' to magnetno polje tj. zvuk ukoliko se nalazi na području koje okružuje petlja. Prekidač na slušnom aparatu mora biti podešen na T. Nakon toga osoba na slušnom aparatu sama može podesiti jačinu zvuka.

Donošenjem Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama sa invaliditetom i smanjene pokretljivosti (NN151/05) postala je zakonska obaveza imati ovakvu vrstu petlje instaliranu u javnim objektima.

Opširnije o induktivnoj petlji

Kako koristiti infra-crveni sistem?

Da bi čuli zvuk morate koristiti infra-crveni prijemnik.

Svi tipovi prijamnika rade na baterije te na taj način daju potpunu slobodu kretanja. Infra-crveni sistemi rijeđe imaju problema s odašiljanjem zvuka u druge prostorije. Međutim, snažno sunčevo svijetlo i tamni zidovi mogu reducirati kvalitetu zvuka i širinu prostora u kojem djeluju.

Nekoliko infra-crvenih sistema mogu raditi odjednom u susjednim sobama i pogodni su za privatne sastanke. Oni osiguravaju visoko kvalitetan zvuk i dostupni su u stereo verzijama.

FM sistemi

FM sistem sadrži mikrofon i odvojeni prijemnik. Kao sistem, komponente se mogu koristiti u odvojenim prostorijama udaljene do nekoliko desetaka metara. Osoba s kojom komunicirate na odjeći nosi mikrofon ili je mikrofon postavljen u blizini govornika (npr. na stolu). On odašilje primljeni zvučni signal prema prijemniku koji nosi osoba oštećena sluha. Uz pomoć audio-cablea, sistem podržava i izravni prijem radio ili TV zvuka.

Ovaj sistem uzima “uzorak zvuka” iz okruženja ili točno određenog izvora zvuka putem mikrofona, digitalno ga obrađuje na temelju audiološkog kriterija te ih vraća nazad slušatelju preko nenametljivih slušalica, ili putem induktivne petlje izravno u slušno pomagalo, uz nevjerojatnu jasnoću zvuka, jačinom koja je prilagođena pojedincu.

Korisnik prima zvuk koji stvara induktivna petlja (uključena u FM sustavu) putem slušnog pomagala ili, po želji, putem diskretnih slušalica.

FM sistemi podržavaju nekoliko različitih radio kanala što znači da se uređaji mogu koristiti bez međusobnog negativnog utjecaja tj. bez smetnji.

Sistem prijenosnog radija sa mikrofonom, odašiljačem i prijemnikom može se koristiti bilo gdje. Pruža mogućnost osobama visokog stupnja nagluhosti da čuju vodiče u muzejima, govornike na mjestima gdje nema instalirane induktivne petlje; također omogućava lakše praćenje razgovora u grupi od više ljudi na način da slušatelj usmjerava mikrofon prema osobi koja trenutno govori.

 • “Stetoclip“ je tip prijemnika koji se nosi na prsima ispod brade, a pogodan je za osobe koje ne koriste slušno pomagalo. Korisnik slušnog pomagala može koristiti ovaj tip prijamnika, ali će prvo morati skinuti slušno pomagalo.
 • “Oko-vratna“ petlja – prijamnik koji se koristi zajedno sa slušnim pomagalom. Ovaj tip prijamnika pogodan je za osobe koje imaju viši stupanj oštećenja sluha.

Alarmni sistemi

Postoje tri različita alarmna sistema za gluhe i nagluhe osobe:

 • Akustični (pojačani signal)
 • Optički signal (bljeskajuća svijetla)
 • Taktilni (vibrirajući alarm koji se nosi ili stavlja ispod jastuka)

Alarmni sistem mora biti povezan s protupožarnim alarmom i telefonom, a može biti povezan i sa zvonom.

Strukturno kabliranje

strukturno-kabliranje

Strukturirana mreža kablova kategorije 5E/6 je standard koji vam omogućava spajanje svih vaših telefonskih i kompjuterskih krajnjih uređaja u jednu infrastrukturu...

Što je to VoIP?

voip

VoiP (Voice over Internet Protocol) je opći pojam za glasovnu komunikaciju preko IP mreža poput Interneta ili drugih paketnih mreža.

ICT hardcore sistemi

ngr

Opus komunikacije ICT konfiguracije dizajnirane su sa najboljim i najpouzdanijim komponentama na tržištu. Naše sustave podešavamo do krajnjih granica...